Toen George Samaras in 1986 zijn dienstplicht als apotheker in het Griekse leger had volbracht, zocht hij een manier om carrière te maken in het leven en keerde hij terug naar zijn oude liefde: de zee. Hij begon deel te nemen aan zeilbootraces en werd kapitein op een yacht waarmee toeristen uitstappen deden langs de Griekse eilanden. In 1988 ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Kelly, een Amerikaans jonge vrouw op vakantie met haar familie. Ze hadden Georges’ boot gecharterd voor een uitstap. George was weg van Kelly en bleef met haar in contact zelfs na haar terugkeer naar Amerika. Uiteindelijk verhuisde Kelly naar Griekenland en de twee trouwden.

Zeven jaar later besliste het paar naar de US te verhuizen. Georges’ schoonvader had een Kamado BBQ en op Thanksgiving roosterde George voor het eerst een kalkoen op dit toestel. Hij stond versteld van de malsheid en de smaak van de vogel die hij had bereid op de Kamado. Nog nooit had hij op een dergelijke manier geroosterd en met wat voor een resultaat. Hij kocht een Kamado voor zichzelf en begon deze intensief te gebruiken. Hij was zo enthousiast dat hij zijn vrienden en familie er over vertelde en begon de toestellen uit te voeren naar Griekenland. Uiteindelijk had hij er een cliënteel van 80 mensen die een dergelijk toestel wensten aan te schaffen. Hij vroeg de toenmalige fabrikant of hij de Kamado toestellen mocht verdelen in Griekenland maar dit werd hem geweigerd. Doch niet getreurd, George had een gat in de markt gevonden en besloot om zelf Kamado toestellen te gaan maken.

Vanuit verschillende hoeken werd hem gezegd dat hij voor een onmogelijke taak stond maar George hield vol en na verschillende jaren ontwikkelen en testen vond hij uiteindelijk de juiste ceramische mengeling voor zijn eigen toestel. In 1996 was hij klaar voor de verkoop van zijn eerste ceramische grills. Samaras koos voor de naam “Primo” wat in het Italiaans “de beste” betekent. Hij huurde zijn eerste productieplant, een ruimte van 650 m². Omwille van die beperkte ruimte kon hij slechts 2 toestellen per keer maken en hij moest van de ene kant van de stad naar de andere kant rijden om een oven te vinden om zijn ceramische toestellen te bakken.

Tijdens de volgende jaren werden zijn Kamados meer bekend en gewild omwille van hun kwaliteit en omdat ze enige ceramische grills waren die helemaal in de USA gemaakt werden. Samaras bleef echter gepassioneerd zoeken naar verbetering voor zijn ceramische toestellen en naar vernieuwende producten. In 2000 introduceerde hij zijn eerste Primo 2000: een ceramische gasgrill. Zijn idee was om de eigenschappen van een ceramische grill, het lang bewaren van de warmte en het sappig houden van het gebakken vlees, te combineren met het gemak van een gas gestookte BBQ, iets waar zo vele BBQ liefhebbers naar verlangden. Het resultaat was erbluffend, nooit gezien in de BBQ wereld. Er werden er meer dan 700 van verkocht.

De productie werd echter na een paar jaar stopgezet wegens transportproblemen en assemblage vereisten. George bleef echter zoeken en keek verder dan de bekende ronde vormen van de traditionele Kamado. Hij ontdekte dat een ovalen vormgeving veel meer kookmogelijkheden en rendement bood. Deze revolutionaire ontdekking veranderde Primo voor altijd. De introductie van de gepatenteerde ovalen vormgeving van de Primo in 2002 zette Primo helemaal op de kaart als één van de belangrijkste fabrikanten van ceramische grills.

Vandaag is het hoofdkwartier van Primo gevestigd in een fabriek van 85500 m² in Tucker, Georgia en zijn de Primo Grills and Smokers de wereld rond in 26 landen beschikbaar.